čtvrtek 13. října 2016

Mixed media foto rámeček - Jemná vintage

Jestli se mi na scrapu něco opravdu líbí, pak to, kolik možností tvorby a sebevyjádření se v něm ukrývá. 

Když jsem začínala, držela jsem se spíše ryze scrapbookových projektů. Papíry, čtvrtky, razítka a jen sem tam nějaké drobnosti na dozdobení. Na více pomůcek nebyly zprvu finance, ani odvaha. Nevěděla jsem, nakolik mě tvoření chytne a hlavně - jestli mi to vůbec půjde. Postupem času jsem scrapbookingu propadala víc a víc a souběžně s tím jsem i víc zabředávala do mixed media stylu, který mě okouzlil svou všestranností a různorodostí. Můžete se v něm jak držet minimalismu, tak se vyřádit dosytosti se všemi existujícími pomůckami, takže v současnosti u mě asi nenajdete výrobek, který by nenesl alespoň malou stopičku tohoto druhu tvoření.

Na youtube najdete nepřeberné množství videí, které jsou super hlavně pro ty, co zjišťují, co vlastně k čemu slouží. Své si tu ale najdou i pokročilí "scrapáci", kteří zde mají na jednom místě hromadu inspirace, nápadů a novinek pro své další projekty. 

A co že to vlastně ten mixed media styl je? Asi by to chtělo trochu teorie, když už se tu tento pojem objevuje tak často ;) Mixed media tvoření už ve svém názvu skrývá svou podstatu - míchání všech možných druhů materiálu a technik. Kreativitě se v tomto případě opravdu meze nekladou. V podstatě můžete pro svůj projekt použít cokoliv, co jste schopní nějak opracovat. Papír, karton, texturovací pasty, embosovací prášky, razítky, barvy, písky, kovové komponenty, dřevěné prvky, papírové květiny, látka, krajka, samolepky... zkrátka cokoliv, co vám bude po přilepení držet na svém místě :). Můžete se držet klasických layoutových stránek, přenést trochu mixed medií na přání, záložku, ale skvěle vypadají i obrázky na stěnu, nebo fotorámečky.

Do posledně jmenovaného jsem se pustila tento týden i já. Díky nové práci jsem konečně majitelkou svého vlastního stolu a pracovního prostoru, který jsem si chtěla maličko "osvojit" a zvelebit k obrazu svému. Že bude na stole stát fotka, bylo jasné už od začátku. Otazník se tak vznášel jenom nad jejím "obalem". A jelikož jsem měla tvořivý absťák, vrhla jsem se na to pěkně po svém, koupila obyčejný dřevěný rámeček za 50,- a jala se ho vytunit k obrazu svému. 

Základ udělala zlatá barva rámečku, kterou jsem přetřela nesouměrně bílým gessem a potiskala razítkem. A pak se šlo už jenom zdobit. Kytičky, knoflíčky, písek, kamínky, krajky... všechno přetřít, obarvit a to v několika vrstvách. Příště zvolím trochu jiný postup, protože některé věci se mi přes veškerou snahu na rámečku nelíbí, ale co už...? První mixed media foto rámeček je na světě a já z něj mám radost, i když není stoprocentní a tak vymazlený, jako právě třeba jsou některé rámečky na youtube. Příště budu zase chytřejší... ;)












2 komentáře:

  1. Je to vážně moc pěkné, pro milovníky vintage jako dělané. :) Myslíš, že by jsi v rámci mixed media zvládla i třeba něco v moderním pojetí? Těším se na další Tvoje tvoření v tomhle stylu. ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Adél, to si netroufám odhadovat... Hlavně nevím, jak přesně by sis moderní pojetí představovala?! Asi bych musela zapátrat po nějaké inspiraci. Nebo se zkus mrknout, co by se ti pod tím pojetím líbilo a pošli mi to ;) Ať si rozšířím obzory ;)

      Vymazat