pondělí 15. srpna 2016

První pokusy o layout

Jedna z věcí, které mě lákaly na scrapu nejvíc, byla představa toho, že si sama budu moci vyrobit originální koláž z fotografií. První pokusy byly dost nesmělé a omezení představoval hlavně nedostatek materiálu, ale i tak jsem se do nich chtěla za každou cenu pustit. 

Když se teď na celý proces dívám s odstupem času, asi jsem měla být trpělivější a vrhnout se na projekty o tak velké ploše až později. Jenže znáte to, člověk něco vidí, chce to vyzkoušet, a to hned teď. 

Několik prvních layoutů se tak neslo v ryze scrapbookingovém duchu. Po několika měsících jsem ale zjistila, že jenom papír mi k tvoření nestačí. Potřebovala jsem vrstvit, trhat, lepit, stříhat, dekorovat, barvit... Scrapbookové layouty na mě byly (a pořád jsou) moc uhlazené, čisté. Mám radši takový ten tvůrčí chaos, když všechno dohromady ladí, ale když to člověk pořád rozpitvá na jednotlivé dílky, tak vlastně zjistí, že je to pěkný bordel a zmatek :) . Neboli odborným názvem "mixed media". 

Jednou za čas se zase vracím ke srapbookovým věcem, abych si trochu oddychla od všech razítek, past, barev a dalších serepetiček... ale jinak... jsem už z počátku mého tvoření věděla, že mixed media budou mou velkou láskou. 

A jak že moje první pokusy o layouty vypadaly? Asi nějak takhle:

Úplně první koláž, na kterou jsem použila fotografie mého miláčka Charlieho. Kompozice nulová, zdobení jednoduché, ladění minimální... ale i tak jsem z ní měla po jejím dokončení hroznou radost. 

 Další hraní si s papíry dopadlo už o něco lépe. Celý dojem vypadá o poznání uhlazeněji a líbivěji.


 Třetí layout mi potvrdil to, co jsem měla poznat už z toho prvního - hodně fotek na malém prostoru zkrátka nevypadá dobře. Ale chybami se člověk učí, a tak vím, že už to nikdy neudělám.

 Layout nesoucí titulek "Kořeny", pro mě představoval hodně velký zlom. V první řadě jde asi o nejemotivnější koláž, jakou jsem udělala. A za druhé se tu konečně začínají objevovat první náznaky mixed media stylu. 

 A následující layouty tento můj "přesun" jenom potvrdily. Přidalo se víc razítek, textur, dekorací.. zároveň jsem už disponovala větším arzenálem materiálu, což bylo na výsledku hned znát.



Až se příště budu v článku věnovat layoutům, tak už to bude o něco zajímavější a taky pohlednější. Bude se totiž už jednat o "opravdové" 30,5cm layouty. Tak se těšte ;) 

1 komentář:

  1. Mě se náhodou koláž s Charliem líbí. No a co, že je jednoduchá? Já bych na ni byla i přes to pyšná. Pohroma by byla, kdyby jsi ji chtěla zahodit, ale tady není proč. :))

    OdpovědětVymazat